JOAN PEDRAGOSA, ESCULTURES A L’ESPAI
A partir del divendres 20 de juliol podreu veure a la Sala Oberta del Museu del Joguet a Figueres, l’exposició temporal “Joan Pedragosa, escultures a l’espai”.
Vela, 1996. PVC i vareta de fibra de vidre
Joan Pedragosa i Domènech (1930-2005) va ser un reconegut dissenyador gràfic i escultor. Membre de la generació dels pioners del disseny gràfic modern a Catalunya, el 1961 va fundar, juntament amb altres dissenyadors, l’Associació de Grafistes del Foment de les Arts Decoratives (FAD). Va ser membre d’AGI (Aliança Gràfica Internacional) i professor de plàstica publicitària a l’escola Massana a partir del curs 1965-1966.
Reconegut, fonamentalment, pels seus treballs publicitaris, alguns dels quals han esdevingut clàssics del disseny, Pedragosa va conrear multitud de facetes. Va destacar com a cartellista, amb l’innovador cartell per a la Fira de Mostres de Barcelona de 1960, el del IV Premi de dibuix Joan Miró de 1965 o el del V Festival Internacional de Música de Barcelona de 1968, per esmentar només alguns exemples. També ho va fer en el disseny de logos i marques comercials, alguns dels quals, com el logotip de Fogo o el de l’editorial Polígrafa, han esdevingut icònics. Així mateix, va excel·lir com a dissenyador de les monografies d’artistes de Polígrafa, de caràtules de discos i elements promocionals, entre altres, i com a creador de tipografies com ara la Galaxy, de 1964. Junt amb Gallardo, Giralt-Miracle i Pla Narbona, va participar a l’exposició 4 Gràfics a la Sala Gaspar (1965), la primera exposició de disseny gràfic en una galeria d’art a l’Estat espanyol.
Format a Barcelona, Pedragosa va treballar en diverses agències de publicitat de la ciutat i a Suïssa, on residí alguns anys. Marcat pel formalisme geomètric pur, s’interessà també pel constructivisme rus i el futurisme italià.
Androbird, 1996. Cartró ecològic i vareta de fibra de vidre
A partir de la meitat de la dècada de 1960, Pedragosa va començar a desenvolupar dissenys tridimensionals en forma d’estructures articulables corpòries: nadales, invitacions, elements promocionals, targetons, etc. A partir de la dècada següent aquestes creacions es van anar desvinculant progressivament de la seva faceta com a dissenyador gràfic, fins a esdevenir una activitat artística autònoma. Aquesta activitat es va iniciar amb els mòbils i va seguir, a partir de 1986, amb escultures de petit format (escultures de sobretaula, segons la seva denominació), fins que l’any 1993 Pedragosa va començar a crear escultures de gran format.
Aquesta exposició mostra una selecció de les creacions tridimensionals de Joan Pedragosa, centrada en la seva producció de mòbils i acompanyada d’escultures de petit format i elements promocionals. Així mateix, inclou alguns dels seus millors treballs com a dissenyador gràfic. La mostra vol donar a conèixer una de les facetes possiblement menys conegudes del dissenyador, com a continuació de l’exposició celebrada al 2006 al Museu de Badalona i de l’exposició sobre la seva obra gràfica que va tenir lloc a la Biblioteca de Catalunya l’any 2010, on es troba dipositada tota la documentació del dissenyador.
Disc 2, 1996. Cartró ecològic i vareta de fibra de vidre
Sense títol 5-2, 2005. Element estructural per acer inoxidable
Kit de muntatge, 1997. 150 aniversari del Ferrocarril Barcelona-Mataró
Procedència de les peces: Col·lecció Beta Albuixech i col·lecció Núria Pedragosa
Agraïments: Beta Albuixech i Núria Pedragosa
FUNDACIÓ MUSEUDELJOGUETDECATALUNYA/Figueres
Carrer Sant Pere, 1; 17600 FIGUERES¦972 504 585